Experiment med typsnitt

En detalj, som handlar mer om layout än skrivande. Men vem gömmer sig i detaljerna? Hehe, exakt…

En grej att undersöka: olika typsnitt i samma text. Nu pratar jag om romaner, noveller, berättelser – sådana sorters texter. Hur reagerar läsare på olika teckensnitt är viktigt,med snudd på avgörande…i vissa fall. Störs man av det? Kan det fungera som ett hjälpmedel?

Efter en liten internundersökning kan säga att: tja…det blev många åsikter. Dock vill de flesta inte läsa i olika typsnitt. Vissa menade även att det var barnsligt och oproffsigt. Så kategorisk skulle jag inte vara, för det stänger vägar för fritt experimenterande.

Många tyckte att det störde flödet och hindrade komma in i boken ( mikrosekunddelshinder man hoppade över varenda gång typsnitt ändrats ).

De som var mer positiva hade roliga och nyttiga idéer. En av dem gillade jag mest ( idéerna alltså ): om det hjälper dig själv medan du skriver kan du ju fortsätta med det, och sen omformatera innan du skickar in manus på ett förlag, MEN behåll en kopia med olika typsnitt.

En till variant var att använda kursiv istället. Lite mer subtilt och utan att underlätta för mycket för läsare.

Vissa gillade olika typsnitt, och jag fattar det. Man kan beskriva olika huvudkaraktärer med olika typsnitt. De kan även få egna kapitel skrivna på deras typsnitt – ett hjälpmedel att orientera sig med i textdjungel med parallella spår. Det skapar ytterligare en och annan dimension i texter.

Experimentera mera skulle jag vilja säga…men när du skapar dig ett namn. Skriv tre fyra fem böcker, som säljer först. En bok behöver både författare och läsare, och läsarnas intresse, tillgivenhet och kärlek får man vinna.

alice-donovan-rouse-177304-unsplash.jpg

Dock våga experimentera. Är en blank pappersark inte uppmanande och utmanande?

florian-klauer-489-unsplash.jpg

Jo.

De flesta förlag brukar ha instruktioner på deras hemsidor. Några föreslår vågat ( och antagligen motvilligt ) max 3 olika typsnitt, och då brukar det gälla något helt annat än skönlitteratur. Annars är det ett typsnitt som gäller, och så läsvänligt som det bara går.

En riktig vetenskap är det med typsnitt. En bra bok är den boken där författare älskar varenda lilla detalj, varenda bokstav. Kör hårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s